Een dagje kunst kijken in Nederland

Voor de echte vakantieganger is Nederland misschien niet het aangewezen land om leuke dingen in te gaan doen. Mensen zoeken liever de zon op en zomers in Nederland vallen toch vaak wat tegen. Maar ondanks het slechte weer blijft er genoeg te doen hier. Want als het regent dan bezoek je toch gewoon een museum?

Nederland is een land dat een rijke kunsthistorie heeft. De grootste schilders van de laatste eeuwen zijn landgenoten. Denk aan Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh of Johannes Vermeer. Hun werken zijn te bewonderen in musea in Nederland. De belangrijkste staan op deze pagina.

Rijksmuseum
Rijksmuseum_Amsterdam_ca_1895Het grootste en belangrijkste museum van Nederland is het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze bestaat al 125 jaar en is oorspronkelijk ontworpen door architect Pierre Cuypers. Vanaf 2004 tot dit jaar was het museum gesloten, want na meer dan honderd jaar moest het worden opgeknapt. Nu zijn de kunstwerken in het gebouw weer te bekijken. Topstukken van de collectie zijn Rembrandt’s Nachtwacht, Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, Zelfportret van Vincent van Gogh en De Vierkante Man van Karel Appel.

Van Gogh Museum

De meeste werken van Vincent van Gogh op een plek bij elkaar, zijn te vinden in het Van Gogh Museum. Ook deze is in Amsterdam te vinden. Aan de hand van schilderijen door de jaren heen, is een ontwikkeling in het werk van Van Gogh op de voet te volgen. Er hangen ook schilderijen van andere 19de-eeuwse kunstenaars en er is een uitgebreid aanbod aan tentoonstellingen over onderwerpen uit diezelfde periode.

Openluchtmuseum

Als het wél een keer mooi weer is, kun je terecht in Arnhem bij het Nederlands Openluchtmuseum. Maar ook als het minder goed weer is. Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen die je mee terugnemen naar een vroegere periode van Nederland. Mensen in klederdracht doen ambachtelijk oud werk in authentieke gebouwen. Een oud dorp komt tot leven.

Kröller-Müller Museum

In 1938 opende het Rijksmuseum Kröller-Müller. Kunstenaar en oorspronkelijk directeur Helene Kröller-Müller verzamelde met haar adviseur H.P. Bremmer bijna 11.500 kunstobjecten. Een jaar na opening stierf ze, maar het museum is altijd blijven bestaan. Naast schilderijen van onder anderen Vincent van Gogh is er buiten een grote beeldentuin van 25 hectare, met werk van bijvoorbeeld Auguste Rodin en Barbara Hepworth.