Monumentale pracht in Nederland

Het Sydney Opera House, de Chinese Muur en de Grand Canyon. Drie voorbeelden van monumenten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier staan 962 werelderfgoederen op, waaronder acht in Nederland. Om moois te zien, hoef je dus niet per se ver weg. In eigen land is genoeg te zien.

media_xl_57601

Amsterdamse grachtengordel

Amsterdamse grachtengordel

Eén van de acht werelderfgoederen in Nederland is de grachtengordel van Amsterdam. Aan het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw moest het Amsterdamse stadsgebied worden uitgebreid door moerasland droog te leggen. Ten westen en zuiden van de oude stad en de middeleeuwse haven kwam een netwerk van grachten. Hier langs staan veel monumenten en huizen met de kenmerkende puntgevels.

De Beemster

In de Beemster Polder is goed te zien hoe de drooglegging van grote delen van Nederland is gegaan. Om water dat steden bedreigde is in de zeventiende eeuw een dijk van 42 kilometer gelegd en daaromheen werd een ringvaart gegraven. Het meer van de Beemster Polder werd met 43 windmolens leeggepompt en op 19 mei 1962 was de polder droog.

Molens van Kinderdijk-Elshout

Meer van de Nederlandse strijd tegen het water is te vinden in Kinderdijk-Elshout. Hier staan negentien windmolens die zorgden dat het water bij landbouwgrond en dorpen onder controle bleef. In het gebied zijn ook dijken, reservoirs en pompstations te vinden. De molens zijn sinds 1950 buiten functie, maar werken nog wel, voor het geval dat de moderne installaties uitvallen.

schroderinterieur2

Rietveld Schröderhuis

Architecht Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde het Rietveld Schröderhuis in 1924. Het staat in Utrecht en is in opdracht van mevrouw Truus Schröder-Schräder. Het huis was een manifest van de idealen van De Stijl en wordt beschouwd als een van de iconen van de Moderne Beweging in de architectuur. Nu is het een museum.

Schokland

Van Schokland heb je misschien nooit gehoord. Tot de 15e eeuw was het een schiereiland, nu is het een eiland. Door dreiging van overstromingen is Schokland sinds 1859 onbewoond. Op het eiland zijn nu sporen te vinden van menselijke bewoning die terugvoert tot de prehistorie.

Stelling van Amsterdam

Tussen 1883 en 1920 werd de verdedigingslinie van Amsterdam gebouwd. De Stelling is het enige voorbeeld van een fortificatie die op het principe van waterbeheer gebaseerd is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleken de foren achterhaald en zijn ze bijna allemaal verlaten.

Waddenzee

Het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee is werelderfgoed. Het watergebied is niet heel diep met een relatief vlakke kust. Er komen een groot aantal planten- en diersoorten voor, van zeehond tot bruinvis tot vogels die er overwinteren en broeden. Dit gebied biedt overigens prachtige fietsroutes.

woudagemaal_n02

Het Woudagemaal

Het Woudagemaal

In Lemmer is het Woudagemaal te vinden, dat in 1920 werd geopend. Het is het grootste stoompomstation ooit gebouwd en werkt nog steeds. Met stoom werd water weggepompt. Het staat tegenwoordig ook voor de bijdrage van Nederlandse ingenieurs en architecten die het land tegen de krachten van het water beschremden.